ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

уторак, 7. децембар 2010.

Богородица Тројеручица за 2010. годину

Svečana dodela Svetske pravoslavne književne nagrade „Bogorodica Trojeručica"  Velika sala Ruskog doma, 8. decembra u 19.00. Fondacija „Ivanka Milošević"


Симболи српских ЗАВЕТИНА

Milosavu Teši ću nagrada "Bogorodica Trojeručica"

BEOGRAD - Fondacija "Ivanka Milošević" iz Čikaga dodelila je svoju Svetsku pravoslavnu književnu nagradu "Bogorodica Trojeručica" za 2010. godinu pesniku Milosavu Tešiću (63), saopštio je Srpski pres centar u Čikagu.
Nagrada se dodeljuje za celokupno književno delo, a ovogodišnji laureat je tradicionalno proglašen na Vidovdan u Čikagu, u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić.


U saopštenju se navodi da Tešić u svojoj poeziji "obnavlja žanrove starosrpske vizantijske književnosti i na izuzetan način obrađuje religijsko-metafizičke teme".
  

У Чикагу додељена Светска православна књижевна награда ”Богородица Тројеручица”

Фондација ”Иванка Милошевић” из Чикага доделила је своју Светску православну књижевну награду ”Богородица Тројеручица” за 2010. годину српском песнику Милосаву Тешићу (1947). Награда се додељује за цело-купно књижевно дело. Овогодишњи лауреат је традиционално проглашен о Видовдану у Чикагу у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић.
”Богородица Тројеручица” је једина књижевна награда православног света и додељује се православним књижевним ствараоцима који, надахну-ти хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.
Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице, за добробит православних народа и православног песништва, а у спомен на Иванку Милошевић, ученицу V разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години живота уморили агенти југословенске комунистичке тајне полиције 1977. године у Чикагу.
“Милосав Тешић у својој поезији обнавља жанрове старо-српско византијске књижевности и на изузетан начин обрађује религијско-метафизичке теме. Његова збирка Седмица у том погледу је најизразитија и прави је догађај као обнова и иновација старих поетских форми. Досежући изузетне поетске висине на плану песничког језика и на религијско-метафизичком плану, Тешић се сврстава у најужи број српских песника који креативно оживљавају и иновирају традицију,” рекао је поводом одлуке Фондације песник Ђорђе Николић, њен потпредседник и уметнички директор.
 видети више:

Нема коментара:

Популарни постови