ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

субота, 21. мај 2016.

У Белом Двору отворена изложба „Династије Карађорђевић и Романов – историјске везе“ Београд, 20. мај 2016.

У Белом Двору отворена изложба „Династије Карађорђевић и Романов – историјске везе“
Београд, 20. мај 2016. – Изложба која показује све истријске везе две краљевске династија – Карађорђевић и Романов, свечано је отворена вечерас у Белом Двору. Аутор изложбе је мр Душан Бабац. Поред Њихових Краљевских Височанстава Престолонаследника Александра, Принцезе Катарине, Принца Сергија, Принцезе Елеоноре и г-ђе Бети Румелиотис, сестре Принцезе Катарине, свечаном отварању су присуствовали и министар одбране Њ.Е. г-дин Зоран Ђорђевић, г-дин Петар Валентинович Муљтатули, виши научни сарадник института РИСИ из Москве, начелник сектора анализе и процене, чланови Саветодавних тела Круне, представници Војске Србије и Српске Православне Цркве, као и многи представници културног и јавног живота. Програм је оплеменио и наступ Хора Слависта из Београда, који је извео оригиналну верзију српске химне и химну Царске Русије.
Изложба је постављена у трпезарији, златном салону и малом салону Белог Двора, а посетиоци ће моћи да виде како је изгледала подршка Цара Александра I Романова Вожду Карађорђу, фотографије Краљевића Ђорђа и Александра у руској војној служби, посете Краља Петра I Русији 1910. и 1911. године, али и како је изгледало венчање кнегиње Јелене за великог Кнеза Ивана Константиновича Романова, и подршку Цара Николаја II Србији 1914. и 1915. године.
Изложбу ће сутра моћи да виде сви посетиоци Белог Двора у оквиру манифестације Ноћ музеја!
Поздрављајући присутне Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар је истакао: “Веома сам срећан што је у Двору мог деде, Краља Александра Првог, постављена ова изложба. Од мог великог претка Карађорђа, до мог оца Краља Петра II и све до данас, везе између Царске породице Романов и моје породице увек су осликавале традиционално пријатељство српског и руског народа” – истакао је Престолонаследник Александар који се захвалио Војном и Историјском музеју Србије, предузећу “Дунав Осигурање”, као и историчару Петру Мултатулију из Московског института “РИСИ” на пруженој помоћи при реализацији ове изложбе.
Поред Његовог Краљевског Височанства током свечаног отварања обратили су се и г-дин Драгомир Ацовић, председавајући Крунског савета као и г-дин Петар Валентинович Муљтатули.
Синоћ је изложба „Династије Карађорђевић и Романов – историјске везе“ представљена Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју и Архијерејима СПЦ који су били гости Њ.К.В. Престолонаследника Александра на свечаној вечери поводом редовног пролећног Архијерејског Сабора.
     = извор: Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра 

Нема коментара:

Популарни постови