ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

среда, 21. април 2010.

Sabrana dela Lava Nikolajevica Tolstoja

Bibiblioteka OS Mihailo Petrovic Alas kupila je ovih dana Sabrana dela Lava Nikolajevica Tolstoja u 15 knjiga.
Izdavačke kuće „Aleksandrija” iz Beograda i „Glas crkve” iz Šapca objavile su „Sabrana dela Lava Tolstoja” u 15 knjiga, uoči 54. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, kao i uoči obeležavanja veka od Tolstojeve smrti... Ono što čini posebnost ovog izdanja jeste to da će prvi put u okviru Tolstojevih sabranih dela biti objavljene njegove knjige „Jevanđelje” , „U čemu je moja vera” i „Ispovest”.
Prema rečima Aleksandra Rankovića, urednika izdanja i direktora izdavačke kuće „Aleksandrija”, ovo su dela u kojima Tolstoj iskazuje svoju duboku religioznost i bespoštedno kritikuje državu i crkvu , I koja je Tolstoj napisao na svojoj životnoj prekretnici.
– Tolstojevo delo danas je toliko aktuelno i živo. Ljubav među ljudima, svet bez nasilja, sloga u porodici, ravnopravnost, brak, povratak prirodi, o čemu između ostalog Tolstoj piše u svojim delima, potrebno nam je sada možda više nego ikada u istoriji. U ovim delima ima svega za svakoga. Počev od prekrasnih priča, basni i bajki za decu u „Pričama iz nove azbuke”, preko predivnih „Sevastopoljskih i drugih pripovetki”, pa do neprevaziđenih drama i romana – rekao je Ranković.

Ovo bibliofilsko izdanje na više od 6.000 strana štampano je u vrlo ograničenom tiražu od 500 primeraka, a prema Rankovićevim rečima prevod dela je osavremenjen, knjige su rađene sa povezom u eko-koži, sa zlatotiskom, ukrasnim girlandama, obojenog knjižnog bloka, a autor predgovora izdanju je akademik Dragan Nedeljković. Cena kompleta 13.932,00 dinara.
Ljubomir Ranković, urednik i direktor „Glasa crkve”, govoreći o isključenju Tolstoja iz ruske crkve koje se dogodilo 1901. godine, ukazao je na etičnost Tolstojevog dela i na ideje iz prvih vekova hrišćanstva.

(Izvor : Autor: M. V. Politika.)

Нема коментара:

Популарни постови