ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

среда, 27. јун 2012.

ЛАУРЕАТ БУГАРСКИ KЊИЖЕВНИК И ПРЕВОДИЛАЦ ГАНЧО САВОВ


SERBIAN PRESS CENTER
САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ
FOR IMMEDIATE RELEASE


ФОНДАЦИЈA ИВАНКА МИЛОШЕВИЋ
+ Иванка Милошевић
У ЧИКАГУ ДОДЕЉЕНА
СВЕТСКА ПРАВОСЛАВНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА
БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА
ЛАУРЕАТ
ГАНЧО САВОВ


Ганчо САВОВ, лауерат

           
          Светскa православнa књижевнa наградa БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА за 2012. годину, Фондацијe Иванка Милошевић из Чикага, додељена је бугарском књижевнику и преводиоцу Ганчу Савовом (1930). Награда се додељује за целокупно књижевно дело. Овогодишњи лауреат је проглашен о Видовдану у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић, у Чикагу.

          
БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА је једина књижевна награда православног света и додељује се православним књижевним ствараоцима који, надахну-ти хришћанством, изражавају биће својих православних народа, њихових темеља и светиња.


          Награда је установљена у славу иконе Пресвете Богородице Тројеручице, за добробит православних народа и православног песништва, а у спомен на Иванку Милошевић, ученицу V разреда чикашке Латинске школе, коју су у десетој години живота уморили агенти југословенске   УДБ-е са својим чикашким јатацима 19. јуна 1977. године у Чикагу.
         
          „Ганчо Савов је био неућуткани глас против бугарске комунистичке тираније. Због свог бескомпромисног антикомунистичког става осуђен је на осамнаест, а издржао је једанаест година на робији, све до средине осамдесетих. До пада комунизма живео је у изолацији,“ истакла је Драгица Милошевић, оснивач и председник Фондације.

          „Као историчар јужнословенских књижевности, професор Савов је пером наговештавао прашка пролећа у Источној Европи, а кроз преводилаштво и својим књигама књижевних студија неуморно ради на зближавању словенских народа, које везује иста вера православна и, често, иста историјска судбина,” рекао је поводом одлуке Фондације песник Ђорђе Николић, њен потпредседник и уметнички директор.    (...)

          Награда ће Ганчу Савову бити уручена на јесен у Београду.

У Српској народној библиотеци
о Видовдану 2012. године у Чикагу
______________________________
     видети више о Ганчу Савову : http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/GancoSavov.html

Нема коментара:

Популарни постови