ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

уторак, 20. јануар 2015.

Шта доноси нови двоброј часописа ”Људи говоре”?


Садржај двоброја 23/24 часописа ”Људи говоре”

У години обележавања 100-годишњег јубилеја Српске Голготе – повлачења Војске Краљевине Србије преко Албаније, са ђацима, студенатима и народом, прогнаним из отаџбине од милитатних европских империја Аустро-Угарске и Немачке, објавићемо тематски двоброј 23/24. на српском и енглеском језику, под називом СРПСКА ГОЛГОТА / SERBIAN GOLGOTHA. Број ће имати 12 рубрика (10 на српском и 2 на енглеском језику). Рубрика ПОЕЗИЈА садржи 3 циклуса: I. Велики Друг: Поема ”Велики друг” Растка Петровића, ’за спомен на тридесет хиљада његових вршњака који помреше у Албанији’, песма мајору Драгутину Гавриловићу, благодарење на Зајтинлуку Матеја Арсенијевића и ”Војничка бележница” Николе Александра Марића; II. Песме посвећене Гаврилу Принципу: Милоша Црњанског, Стевана Раичковића, Ивана В. Лалића, Матије Бећковића, Момира Војводића, Ранка Јововића, Милице Краљ, Владимира Јагличића, Ђорђа Сладоја, Милана Ненадића, Радована Караџића и Рајка Петрова Нога; III. Редовне песме: Славомира Гвозденовића и Драгана Стојановића. У рубрици ПРОЗА објављујемо причу Волфганга Колхазеа ”Проналазак новог језика” коју је превео са немачког Ђорђо Васић и причу ”Ноћ дугих ножева још траје” Радомира Батурана. Рубрика ЕСЕЈ И КРИТИКА садржи текстове ”Српска књижевност у Великом рату” Олге Красић Марјановић, приказ романа ”Беле ноћи сивог сокола” Лабуда Драгића који пише Душица Ивановић и есеј Владимира Димитријевића о Светомиру Настасијевићу као тумачу поезије брата Момчила Настасијевића. Рубрику ДРАМА попуњава ”Сан црне реке” Александра Ж. Петровића као ”истинита прича из Великог рата о сну вечне пене”, како у поднаслову овог драмског текста стоји. У рубрици РАЗГОВОР објављујемо ”Разговор са књижевником Божидаром Ковачевићем” из заоставштине Косте Димитријевића. ”Личност св. Николаја Жичког” Милуна Костића попуњава рубрику ПОРТРЕТ. Студију о Првом светском рату, са приказом свих догађаја по годинама од 1914. до 1919. пише Милислав Секулић, а писма прогнаних српских ђака и студената у току Првог светског рата изабрао је Ристо Одавић. Ова два рукописа објављујемо у рубрици СРПСКА ГОЛГОТА. Рубрику ЗАРЕЗИВАЊЕ У КАМЕНУ посветили смо Милунки Савић, солунској јунакињи. У рубрици ЈЕЗИК И ПИСМО доносимо аутентичан есеј Огњена Војводића ”Стогодишњица југословенског вишеименовања српског језика” и приказ књиге Оливере Дуњић и Лабуда Драгића ”Српски језик у мутљагу” из пера приказивача Душице Ивановић. О уметнику Будимиру Димитријевићу пишу: Јелена Живковић, Тихо Илијашевић и Драган Јовановић Данилов у рубрици ПРИЧА О УМЕТНИКУ. Графикама овог уметника илустрован је овај двоброј часописа ”Људи говоре”, тако да свака од 12 рубрика почиње са по једном уметничком репродукцијом овог сликара са тематитиком из Великог рата. Рубрика ПОЛЕМИКА уступљена је Драгани Мијатовић Томашевић која полемише о ”Ивану Хансу Мерцу, римокатиличкој ’црки’ и истинитим лажима”. Српски део часописа закључује културни календар ДОГАЂАЈИ У СНА И КЛУБУ ЧАСОПИСА “ЉУДИ ГОВОРЕ” и списком претплатника и пријатеља часописа.
Енглески део часописа има 2 рубрике. Прва је SERBIAN GOLGOTHA, у којој су текстови Михаила Папазоглуа о Гаврилу Принципу, Драге Драгашевић о грађанима Канаде који су избегли из Аустро-Угарске у Канаду и ту затворени у логоре смрти, у којима су поморени О тим логорима се није ништа знало све до краја 20. века. О Српској Голготи пишу и два новинара и путописца из САД и Енглеске који су боравили на Српском фронту у време рата. Џон Рид пише путопис о ”Пољу смрти” а Томас Липтон Ужасну истину о Србији. Преносимо одломке из њихових књига и репортажа. Од овог броја увели смо и нову рубрику РАТ И МЕДИЈИ која доноси текст War in the Media and the English Language: the Case of Yugoslavia 1999 Bombardment /Рат у медијима и енглески језик: случај бомбардовања Југославије 1999.
Овај часопис излази већ 7. годину у Торонту и јединствен је по динамичним садржајима, дизајну и да му је ”сваки наредни број бољи од претходног” (Предраг Драгић Кијук). Сада једини објављује тематски двоброј о Српској Голготи 1915. задржавши све своје књижевне, ликовне, историјске, језичке и др. Рубрике.
= извор: Редакција часописа.

Нема коментара:

Популарни постови